Bezový květ

Bezový květ je dostupný pouze jednou za rok – obvykle je to v období května a června. Vystihnout ten správný okamžik pro jeho sklizeň není vždy jednoduché. Květy by měly být rozvinuté, neměli by ale ještě tvořit bobule. Ideální jsou květy, které obsahují spoustu pylu – když zatřesete větví, uvidíte, že se z nich jakoby práší (to ale nedoporučujeme, protože tento pyl je zapotřebí při přípravě produktů z bezového květu).

Bezový květ

Bez černý

Bezové květy sbíráme ze stromu, který známe jako bez černý (Sambucus nigra). Jedná se o poměrně běžnou rostlinu. Pokud chceme z květů vytvářet nějaké produkty, neměli bychom je sbírat podél frekventovaných cest. Mohou být totiž znečištěné výfukovými plyny aut – a ty bychom poté mohli sami dostat do svého těla jejich konzumací. Květ černého bezu je velice atraktivní, takže by jej spousta lidí ocenila i jako krásnou domácí kytici. Je to ale škoda, protože bezový květ má spoustu léčivých vlastností.

Jak bez černý vypadá?

Vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinu, která není příliš náročná na půdu, najdeme ji na různých stanovištích a poměrně hojně rozšířenou. Roste obvykle ve formě nízkého stromu nebo rostoucího keře, který může dosáhnout maximální výšky asi 10 metrů. Černý bez lze najít téměř na všech kontinentech (s výjimkou Austrálie a Antarktidy). Listy této rostliny jsou téměř dvakrát tak dlouhé než je jejich šířka. Květy černého bezu jsou bílé a zářivé. Typická je pro ně opojná vůně. Z nich se vyvíjí plody, které mají ve zralosti tmavě fialovou barvu. Tyto plody bychom bez projití varem neměli konzumovat, protože jsou jedovaté. Životnost stromu je asi 25 let.

Bezový květ v kuchyni

Léčivé vlastnosti bezového květu

Jak plody, tak také bezový květ je velice známý jako léčivá rostlina. Obsah živin mezi květem a plodem je lehce rozdílný. Květy obsahují flavonoidy, fenolové kyseliny, triterpeny, steroly a éterické oleje, třísloviny a minerální soli. Vzhledem k tomu mají květy diaforetické, antipyretické, diuretické a protizánětlivé vlastnosti. A tak není divu, že se používá jako léčivá bylinka.

Použití v medicíně

O důležitosti černého bezu v medicíně svědčí skutečnost, že sám Hippokrates se touto rostlinou dlouho zabýval a napsal o ní několik studií. Už v té době bylo zjištěno, že přípravky z této rostliny pomáhají při onemocněních močových cest a také při gynekologických obtíží. Naši předkové používali k léčbě všechny části rostliny – nejen květy a plody, ale také kůru a listy. Černý bez patří mezi základní rostliny, které se používaly v lidovém léčitelství celá léta. Uvádělo se, že s pomocí černého bezu vyléčíte 99 nemocí. Zde jsou účinky, které se využívají v moderní medicíně:

  • diuretické, diaforetické, antipyretické, expektorační a protizánětlivé účinky;
  • projímavý a detoxikační účinek;
  • antioxidační účinek;
  • léčba katarů a zánětů dýchacích cest a revmatických onemocnění;
  • léčba migrény a neuralgie;
  • podpora trávicích procesů;
  • léčba dermatitidy, ekzému, popálenin kůže;
  • léčba zánětu úst a hrdla
  • léčba konjunktivitidy;
  • podpora léčby cukrovky nebo poruch souvisejících s hladinami glukózy v krvi;
  • léčba virových onemocnění;
  • podpora léčby deprese a jiných duševních poruch;
  • posílení fungování imunitního systému.

Květy černého bezu, které se používají k přípravě léků, se sklízejí za slunečných dnů během kvetení. Nesmí být shnilé ani suché. Květy se suší na suchém a vzdušném místě, kde teplota nepřesahuje 35 stupňů Celsia.

Bezový květ

Dávkování

Přestože jsou lékařské přípravky z černého bezu považovány za bezpečné a dobře snášené, neměli bychom jich přijímat neomezené množství. Přece jen: mají určité léčivé účinky. Lékárníci doporučují používat infuzi, která se připravuje z 10-15 g květů bezu denně. V lékárnách jsou k dispozici také práškové výtažky z černého bezu, které lze použít 2 až 3krát denně, přičemž se užívají kapsle 500 mg. Pokud užijete příliš vysoké dávky přípravků z černého bezu během dne, může se objevit nevolnost, průjem a polyurie.

Použití v kosmetice

Bezový květ je také poměrně známý tím, že se používá taktéž do kosmetických přípravků. Ocet, který se nachází v květech černého bezu, dokáže rozjasnit pokožky ihned po kontaktu s ní. Také vyčistí její povrch. Kosmetiku s přídavkem bezových květů můžete použít při péči o stárnoucí pokožku, protože vám může pomoci bojovat proti vráskám a odstraňuje také pigmentové skvrny na pokožce. Šampony s extraktem z bezových květů se používají pro zdravější vzhled vlasů a jejich neobvyklý lesk.

Použití v kuchyni

Ačkoli je to jedlá rostlina, syrovou jí nejíme. Je to z toho důvodu, že vysoká teplota (při vaření nebo smažení) snižuje jedovaté vlastnosti černého bezu. Květy černého bezu jsou také součástí různých salátů. Nejčastěji si z ní připravujeme sirupy pro lahodné nápoje.

Bezový květ

Jednoduchý likér z bezových květů

Nasbírejte si 10 bezových květů. Dejte je do velkého hrnce a zasypte je 100 g třtinového cukru. Nechte hodinu naležet a pak přidejte šťávu a kůru z 1 citronu. Zalijte to vodkou (750 ml) a promíchejte. Nechte 48 odležet. Kdybyste to nechali déle, chuť bude jiná, ale ne lepší. Poté sceďte přes jemné plátno, květy vymačkejte. Uchovávejte v lednici maximálně 1 měsíc.

Sorbet z bezových květů

Čerstvě nasbíraných 20 bezových květů dejte do hrnce, přidejte 300 g třtinového cukru, 2 citrony (nakrájené na plátky). Přiveďte k varu, zamíchejte a nechte rozpustit cukr. Poté odstavte a nechte asi 5 hodin naležet. Slijte přes jemné plátno, nalijte do nádoby a nechte zmrazit.

Diskuse - zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here