Brutnákový olej – účinky

Na trhu existuje spousta přírodních produktů, s jejichž pomocí můžete vyživit svou pokožku, udržet ji hydratovanou a chránit ji před nežádoucími účinky. Zejména pokud bojujete s citlivou nebo suchou pokožkou, která má tendenci se při parném létě nebo mrazech v zimě zhoršovat. Pro boj proti této suchosti jsou vhodné mnohé zvlhčující produkty, které obsahují oleje. Tyto oleje by měly hluboce hydratovat a obnovovat – nikoli ucpávat póry. A jeden z nejoblíbenějších olejů tohoto druhu je brutnákový olej. Je plný mastných kyselin a protizánětlivých vlastností.

Co je brutnákový olej?

Brutnákový olej je zlatožlutý barevný olej extrahovaný z brutnáku lékařského (Borage officinalis). Tento hydratační olej se používá stovky let jak interně, tak lokálně k léčbě zánětu. Olej z brutnáku má velmi vysoký obsah kyseliny gama-linolenové, což je esenciální mastná kyselina, kterou si tělo nemůže vyrobit samo. Jak už jsme uvedli, brutnákový olej se používá také interně k léčbě dlouhodobých i krátkodobých problémů, jako jsou syndromy PMS, stres, diabetes, hormonální nerovnováha či revmatoidní artritida. Pro kojící ženy je brutnák taktéž prospěšný: používá se k podpoře produkce mateřského mléka.

Brutnákový květ

Brutnákový olej pro zdravou pokožku

Zdravá pokožka rovná se krásná pokožka. To, že brutnákový olej prospívá zdraví pokožky spočívá právě v obsahu kyseliny gama-linolenové. Ta má totiž neuvěřitelné hydratační účinky, díky čemuž dochází ke zmírnění nejrůznějších problémů, včetně projevů citlivé pokožky. Dehydratace pokožky nastává tehdy, když si pokožka není schopna vyprodukovat dostatečné množství ochranného mazu. Dehydratace se pak projevuje například zarudnutím pokožky. Pokud často trpíte problémy s pokožkou, brutnákový olej by vám mohl pomoct.

Na co brutnákový olej používáme?

V současné době brutnákový olej používáme jako důležitou součást mnohých kosmetických výrobků. S jejich pomocí pak můžeme bojovat s takovými stavy, jako je zánět, akné, ekzémy a podobně. Léčivé vlastnosti brutnáku pak využíváme při léčbě bolesti prsou, kardiovaskulárních onemocnění a také při projevech menopauzy.

Jak brutnákový olej používáme?

Brutnákový olej může být součástí mnohých krémů. Nejčastěji jej používáme jako olej, který se vyrábí ze semínek brutnáku lékařského. Je ale dostupný také ve formě kapslí, které se užívají interně. Ať tak či onak, prospěch máme zejména z kyseliny gama-linolenové. Tuto kyselinu můžeme najít také v jiných rostlinách (petrklíč, černý rybíz), avšak v oleji z brutnákových semen je zastoupena v nejvyšším množství. Pokud chcete díky brutnáku získat lepší zdraví a vzhled pokožky a vlasů, pořiďte si olej. Pokud naopak chcete léčit a předcházet nejrůznějším zánětům a chorobám, zvolte kapsle, které se používají perorálně.

Brutnák rostliny

Brutnákový olej a revmatoidní artritida

Brutnákový olej může pomáhat při léčbě revmatoidní artritidy, ale také autoimunitní poruchy, která se vyznačuje zánětem ve sliznici kloubů. Brutnákový olej sice nevyléči revmatoidní artritidu, může ale pomoci léčit a odstraňovat její projevy, jako jsou bolesti kloubů a otoky.

Růst předčasně narozených dětí

Maminky ocení brutnák nejen kvůli tomu, že podporuje tvorbu jejich mléka pro kojence, ale také kvůli tomu, že podporuje růst a vývoj předčasně narozených dětí. Kojenecká výživa doplněná brutnákovým olejem může napomoci růstu a vývoji předčasně narozených dětí, zejména chlapců.

Brutnák květ

Vedlejší účinky brutnákového oleje

Brutnák lékařský může ve všech svých částech (listech, květech i semenu) obsahovat potenciálně škodlivé chemické látky, které nazýváme pyrrolizidinové alkaloidy. Tyto látky mohou poškodit lidská játra nebo působit jako karcinogen, zejména pokud se používají pravidelně nebo ve vysokých dávkách. Kvalitní brutnákový olej by měl být testován (každá země má svůj vlastní způsob testování doplňků stravy) a mělo by na něm být uvedeno, že neobsahuje pyrrolizidinové alkaloidy.

Další vedlejší účinky

Brutnákový olej může u některých jedinců způsobit zácpu. Může prodloužit dobu krvácení a zvýšit riziko krvácení, zejména u lidí s poruchami krvácení a u pacientů užívajících léky, které zpomalují srážení krve.

Pro koho brutnákový olej není?

Ačkoli jsme již výše uvedli, že brutnákový olej může zvýšit produkci mateřského mléka, těhotné i kojící ženy by jej neměly začít samovolně užívat (pouze po domluvě s lékařem).

Brutnák

Jak brutnákový olej nakupovat?

Doplňky oleje z brutnáku se široce prodávají online a v obchodech se zdravou výživou. Navíc je obsažen také v mnohých pleťových krémech a dalších kosmetických prostředcích. Je důležité si uvědomit, že tyto doplňky a produkty nejsou regulovány stejným způsobem, jako jsou regulovány léky.

Brutnákový olej a hubnutí

Ačkoli se v mnohých zdrojích uvádí, že brutnákový olej může pomoci při hubnutí, většina odborníků je k tomuto tvrzení velice skeptická. Někteří lidé zacházejí tak daleko, že uvádí, že brutnákový olej pomůže vašemu tělu odstranit tuk. Jedna menší studie dospěla k závěru, že odebrání velkého množství kyseliny gama-linolenové po velkém úbytku na váze by mohlo pomoci snížit riziko opětovného získání hmotnosti, ke kterému tak často dochází. To zdaleka není přesvědčivé a bohužel ani pravděpodobné.

Jak brutnákový olej používat?

Brutnákový olej lze používat jako tekutinu nebo v kapslích. Pokud máte kapsle, postupujte podle návodu přiloženého výrobcem. Brutnákový olej můžete používat do salátů, polévek i koktejlů. V péči o pleťse často používá jako čistý olej – který lze použít na obličej, tělo a vlasy – nebo spolu s dalšími přísadami jako součást séra, směsi olejů na obličej, zvlhčovačů nebo dokonce v výživných čistících prostředcích.V péči o pleť můžete brutnákový olej používat ráno i večer.

Diskuse - zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here