Ricinový olej a jeho účinky

Rostlinné oleje patří obecně mezi zdroje vitamínů a blahodárných látek. Používají se v gastronomii, léčitelství i kosmetice. Mezi rostlinné oleje patří také olej ricinový, který se hojně používá v chemickém průmyslu, ovšem má řadu využití v přírodní kosmetice. Co je to ricinový olej, jaké jsou jeho účinky a jak jej používat?

Ricinový olej je velmi specifickým rostlinným olejem, vyrábí se lisováním zemen skočce obecného. V lidovém názvosloví naleznete skočec jako ricinovník. Skočec je rostlinou, která obsahuje silný jedovatý jed ricin. Ricin je toxickou látkou, která může být životu nebezpečná. Naopak olej z těchto semen lisovaný chemický není, naopak přináší řadu blahodárných účinků pro náš organismus. Ricinový olej je bezbarvý, nemá žádnou chuť ani vůni. Obsahuje kyselinu ricinoolejovou, kterou v žádných jiných olejích nenajdete, proto je do určité míry nenahraditelný.

Použití ricinového oleje

Opomeneme-li průmyslové využití oleje (výroba mýdel, vosků, leštidel), nachází ricin své využití v přírodní kosmetice a léčitelství. Kromě zmíněné kyseliny ricinoolejové obsahuje dále kyseliny olejové a linolové.

Růst řas, obočí i vlasů

Máte problém s pomalým růstem řas, obočí, ale třeba i vlasů? Pak byste měli po ricinovém oleji určitě sáhnout, protože je těmito podpůrnými vlastnostmi obecně známý. Pokud jsou vaše řasy nedostatečně silné, hustý a dlouhé, naneste na vatu trochu ricinového oleje a pravidelně nanášejte na řasy. Po několika měsících docílíte viditelných výsledků – řasy budou mnohem delší a výraznější. Totéž lze použít u obočí. Obočí může vlivem častého vytrhávání takřka přestat růst, nanášením ricinového oleje růst podpoříme a brzy budete mít zase krásné plné obočí. A chcete-li posílit vlasy, jen naneste pár kapek a pečlivě vmasírujte.

Regenerace nehtů

Ricinový olej se může používat také na nehty. Pokud jsou nedokonalé, lámou se apod., určitě tento olej vyzkoušejte. Opět stačí pár kapiček a pěkně vmasírovat.

Proti vráskám

Ricinový olej dokáže pomoci i při boji proti vráskám. Pokud jej vmasírujete do pokožky, pomůže ji prokrvit a vyhladit. Používejte olej také v oblastech dekoltu. Masírujte pečlivě, vyžaduje to jistý čas, jelikož tento olej je poměrně hustý.

Olejové zábaly

Trpíte bolestmi svalů nebo kloubů či máte po operaci a trápí vás pooperační bolesti? I s tím si ricinový olej poradí. Vytvořte si olejový zábal, položte na bolestivá místa a nechte působit. Bolesti se velmi brzo zmírní a možná i zcela odezní.

Vnitřní užití

Zatímco použití ricinového oleje jako zkrášlovadla je vynikající a všemi doporučené, o vnitřním užití se to říci nedá. My sami nedoporučujeme ricinový olej konzumovat, způsobuje totiž silné projímavé účinky. Když už, tak jen několik kapek. Jde však o detoxikační prostředek a v jídelníčku některých národů se ricinový olej dokonce používá pro přípravu jídel. Náš organismus však na to není zvyklý a vysoké dávky mohou způsobit vážné potíže, prudké průjmy, které mohou končit špatně.

Diskuse - zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here