Světlice barvířská účinky

Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) získala svůj název podle toho, že bývá používána jako přírodní barvivo (zabarvuje žlutě). Známe ji taktéž pod názvem saflor nebo planý či turecký šafrán. Patří do čeledi hvězdnicovitých. Kromě toho se ale z této rostliny vyrábí také olej, který přináší mnohé zdravotní přínosy – zejména u cukru v krvi, cholesterolu a zánětu kůže. Na jaké další zdravotní účinky se můžete těšit, se dočtete v tomto článku.

carthamus-tinctorius

Co je to za rostlinu?

Světlice barvířská je jednoletá rostlina, které je původem z Asie a Afriky – od střední Indie přes Střední východ až po horní tok Nilu a Etiopii. Rostlina dorůstá výšky 0,3 až 1,2 metry a má květy, které se nejčastěji nachází ve žluté barvě, mohou ale být také červené, oranžové či bílé. Právě tyto květy se suší a získává se z nich karthamin, červené textilní barvivo. Toto barvivo bylo v minulosti velice důležité, protože nahrazovalo syntetická anilinová barviva. Kromě toho je světlice barvířská používána jako „falešné“ šafránové koření.

Moderní využití světlice barvířské

Olej získaný ze semen je hlavním moderním využitím rostliny. Tento olej nestárne, proto je užitečný také při přípravě laků a barev. Většina oleje se však konzumuje ve formě měkkých margarínů, salátového oleje a oleje na vaření. Zbytek rostliny (kromě květů a semen) se využívají jako doplněk stravy pro hospodářská zvířata.

Světlice

Olej ze světlice: zdravější alternativa olivového oleje

Pokud se snažíte žít zdravě, pak byste určitě měli vědět, že olej vyrobený z této rostliny je vhodný pro vaření/smažení při vysokých teplotách. Má také neutrální chuť – na rozdíl od olivového oleje. Oproti olivovému oleji je také zdravější. Nabízí celou řadu potenciálních zdravotních přínosů. Ve srovnání s ostatními oleji (avokádový, olivový, slunečnicový olej atd.) a tuky obsahuje olej ze světlice mnohem méně nasycených tuků, které jsou považované za „špatné“.

Dva druhy oleje ze světlice

Existují dva druhy světlicového oleje. Jeden obsahuje vysoké množství oleje a mononenasycených tuků, takže je vhodný pro vaření při vyšších teplotách. Druhý z olejů obsahuje zase velké množství polynenasycených tuků – ten není vhodný pro vaření ve vyšších teplotách, ale můžete jej použít do dresinků na salát a dalších nevařených receptů, které vyžadují olej. Vzhledem k tomu, že světlicový olej je bez chuti, můžete jej použít jako alternativu klasických druhů olejů.

Světlice olej

Světlicový olej jako zdroj mastných kyselin

Světlice barvířská  a olej z ní je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, včetně mononenasycených a polynenasycených tuků. Tyto tuky tělo potřebuje, aby mohlo správně fungovat. Nenasycené mastné kyseliny jsou považovány za mnohem zdravější než nasycené tuky. Jsou nezbytné pro regulaci hormonů a podporu paměti. Kromě toho jsou tuky důležité pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích – A, E, D a K.

Hladina cukru v krvi

Konzumace stravy s vysokým obsahem nenasycených tuků může zlepšit kontrolu hladiny glukózy v krvi člověka. Vědci naznačují, že lidé by mohli spolu s léčbou cukrovky používat kvalitní tuky, aby se snížili komplikace spojené s touto nemocí.

Zdraví srdce

Nenasycené tuky, mezi které patří světlicový olej, mohou snižovat „špatný“ cholesterol (označovaný jako LDL). A právě vysoký cholesterol je rizikovým faktorem vzniku srdečních chorob. Kromě toho ale nenasycené tuky mohou ředit krev a destičky jsou méně lepkavé. To může pomoci zabránit vzniku krevních sraženin, které mohou vést k infarktu a mozkové příhodě.

Světlice květ

Zdravější pokožka

Ze světlicového oleje ale nemusíte jenom vařit. Když jej aplikujete lokálně na suchou nebo zanícenou pokožku, může dojít k jejímu uklidnění a pokožka pak bude mít jemný a hladký vzhled. Proto je tento olej běžnou složku kosmetických prostředků a výrobků pro péči o pleť. Světlice barvířská totiž obsahuje vitamín E, který je důležitou složkou dermatologických přípravků po celá desetiletí. Bohužel však může dojít také k alergickým reakcím: před aplikací na podrážděnou pokožku vyzkoušejte test: kápněte si světlicový olej na zdravou pokožku vnitřní paže a vyčkejte 24 hodin. Pokud nedojde k žádné reakci, můžete olej bezpečně používat.

Olej ze světlice: a smažení při vysokých teplotách

Ne všechny oleje jsou bezpečné pro smažení. Důvodem je, že přehřátí jemných olejů může vytvořit volné radikály. Mezi oleje, které nejsou vhodné ke smažení, patří například kukuřičný, řepkový, olivový či sezamový olej. Oproti tomu olej ze světlice je ke smažení vhodný. Jeho výhodou je také neutrální chuť, která nepřerušuje chuť připravovaných pokrmů. Tento olej ale uchovávejte v lednici pro zajištění všech prospěšných účinků.

Je vhodný také při hubnutí?

Lidé, kteří se zajímají o zdravý životní styl, vědí, že ne všechny oleje jsou špatné. Naopak, již výše jsme uvedli, že tuky jsou pro lidský organismus velice důležité a neměli bychom se jejich konzumaci vyhýbat. Jen je potřeba volit ty správné tuky. Světlicový olej nepatří mezi nízkokalorické jídlo, a jak všichni víme, příliš mnoho kalorií vede k přibývání na váze. Avšak malé množství tohoto oleje do jídla může nejen zlepšit chuť pokrmu, ale může vás také zasytit a pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi – což jsou důležité faktory při regulaci hmotnosti.

Nežádoucí účinky světlicového oleje

U většiny lidí se žádné nepříznivé reakce při konzumaci neobjevují. Výše už jsme ale uvedli, že tento olej může ředit krev a zpomalit srážení krve, což může zvýšit riziko delšího krvácení. Užívat by ho neměli lidé, kteří mají poruchy srážlivosti krve (a užívají na ně léky) nebo lidé, kteří podstoupili či podstoupí chirurgický zákrok.

Diskuse - zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here