Co obsahuje lepek

Existují lidé, kteří se musí vyvarovat konzumaci potravin s obsahem lepku. Trpí celiakií nebo alergií na lepek. V dnešní době není zcela jednoduché určit, které potraviny lepek obsahují a které nikoliv. Kde všude se s lepkem můžeme setkat?

Co je to lepek

Jde o směs dvou bílkovin, konkrétně gluteninu a gliadinu. Synonymicky bývá označován pojmem gluten. Lepek se nachází ve vnitřních částech semene některých obilnin. Lidé, trpící celiakii či alergií na lepek se tak musí vyvarovat kunzumaci výrobků z žita, pšenice či ječmene.

lepekCeliakie a alergie na lepek

V úvodu je také dobré zmínit, že existuje rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek, i když tyto dva pojmy často splývají. Celiakie je částečně vrozené onemocnění sliznice tenkého střeva, které je velmi citlivé na gluten. A druhé straně alergie na lepek souvisí vyvoláním alergických reakcí po konzumaci potravin s lepkem, nesouvisí s onemocněním tenkého střeva.

Zdroje lepku

Pokud by byl lepek obsažen jen v potravinách, kde je využití obilnin zřejmé, byla by situace jednoduchá. Bohužel tomu tak není. Kromě základních zdrojů lepku (pšenice, žito, ječmen) je obsažen i v jeho derivátech – typicky v modifikovaném škrobu. Pojďme se podrobněji podívat, co vše lepek obsahuje.

Pečivo

Veškeré pečivo, které je vyrobeno z obilných mouk, obsahuje lepek. Nezáleží pak na tom, jde-li o pečivo bíle či celozrnné. Fakticky je rozdíl v tom, že celozrnná mouka je vyrobena z celých zrn obilniny, klasická bílá mouka jen ze středů semen. Právě ve středech se onen lepek nachází, proto nepřichází v úvahu konzumace jakéhokoli typu obilným mouk u lidí, trpící celiakií či alergií na lepek. Takže veškeré rohlíky, chleby, koláče lepek obsahují. Jedinou možností konzumace je pečiva je pečivo z mouky bezlepkové. Tento typ pečiva se prodává jen v obchodech se zdravou stravou, případně si jej můžete sami upéci.

Těstoviny

Lepek obsahují i těstoviny. Milovníci italské kuchyně tak budou muset sáhnout opět po bezlepkové variantě. Špagety, vřetena či kolínka, stejně jako domácí nudle, lepek obsahují.

Skrytý lepek

Lepek se však také nachází v potravinách, u kterých by se to dalo očekávat jen stěží. Obvykle bývá pojidlem či zahušťovadlem. Etikety dnes obsahují informaci o přítomnosti či nepřítomnosti lepku, je však třeba být při nákupu pozorný. Lepek se může nacházet ve sladkostech, marmeládách, v želé, často i v čokoládě nebo nugátu. Je třeba mít na paměti, že určité množství lepku bývá velmi často obsaženo i v masných výrobcích. Pozor tak na buřty, párky, klobásy či sekané.

Nejjednodušším způsobem, jak se vyvarovat konzumaci potravin s obsahem lepku, je pečlivě sledovat etikety. Přitom je dobré nakupovat takové potraviny, které jsou přímo prodávány jako bezlepkové které jsou takto řádně označeny.

Diskuse - zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here