Co obsahuje lepek

Existují lidé, kteří se musí vyvarovat konzumaci potravin s obsahem lepku. Trpí celiakií nebo alergií na lepek. V dnešní době není zcela jednoduché určit, které potraviny lepek obsahují a které nikoliv. Kde všude se s lepkem můžeme setkat?

Co je to lepek

Jde o směs dvou bílkovin, konkrétně gluteninu a gliadinu. Synonymicky bývá označován pojmem gluten. Lepek se nachází ve vnitřních částech semene některých obilnin. Lidé, trpící celiakii či alergií na lepek se tak musí vyvarovat kunzumaci výrobků z žita, pšenice či ječmene.

lepekCeliakie a alergie na lepek

V úvodu je také dobré zmínit, že existuje rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek, i když tyto dva pojmy často splývají. Celiakie je částečně vrozené onemocnění sliznice tenkého střeva, které je velmi citlivé na gluten. A druhé straně alergie na lepek souvisí vyvoláním alergických reakcí po konzumaci potravin s lepkem, nesouvisí s onemocněním tenkého střeva.

Zdroje lepku

Pokud by byl lepek obsažen jen v potravinách, kde je využití obilnin zřejmé, byla by situace jednoduchá. Bohužel tomu tak není. Kromě základních zdrojů lepku (pšenice, žito, ječmen) je obsažen i v jeho derivátech – typicky v modifikovaném škrobu. Pojďme se podrobněji podívat, co vše lepek obsahuje.

Pečivo

Veškeré pečivo, které je vyrobeno z obilných mouk, obsahuje lepek. Nezáleží pak na tom, jde-li o pečivo bíle či celozrnné. Fakticky je rozdíl v tom, že celozrnná mouka je vyrobena z celých zrn obilniny, klasická bílá mouka jen ze středů semen. Právě ve středech se onen lepek nachází, proto nepřichází v úvahu konzumace jakéhokoli typu obilným mouk u lidí, trpící celiakií či alergií na lepek. Takže veškeré rohlíky, chleby, koláče lepek obsahují. Jedinou možností konzumace je pečiva je pečivo z mouky bezlepkové. Tento typ pečiva se prodává jen v obchodech se zdravou stravou, případně si jej můžete sami upéci.

Těstoviny

Lepek obsahují i těstoviny. Milovníci italské kuchyně tak budou muset sáhnout opět po bezlepkové variantě. Špagety, vřetena či kolínka, stejně jako domácí nudle, lepek obsahují.

Skrytý lepek

Lepek se však také nachází v potravinách, u kterých by se to dalo očekávat jen stěží. Obvykle bývá pojidlem či zahušťovadlem. Etikety dnes obsahují informaci o přítomnosti či nepřítomnosti lepku, je však třeba být při nákupu pozorný. Lepek se může nacházet ve sladkostech, marmeládách, v želé, často i v čokoládě nebo nugátu. Je třeba mít na paměti, že určité množství lepku bývá velmi často obsaženo i v masných výrobcích. Pozor tak na buřty, párky, klobásy či sekané.

Nejjednodušším způsobem, jak se vyvarovat konzumaci potravin s obsahem lepku, je pečlivě sledovat etikety. Přitom je dobré nakupovat takové potraviny, které jsou přímo prodávány jako bezlepkové které jsou takto řádně označeny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno